lördag 1 december 2007

Bloom, Malmö

Så var det dags igen.

Bloom, äta, sju rätter, lördag kväll, väldigt uppskruvade förväntningar.

Säkert har ni läst http://sydsvenskan.se/dygnetrunt/article259043.ece i Sydsvenskan där Bong ger Bloom 5 postryttare. Ett helt korrekt beslut.

Men mer underhållande är http://www.di.se/Avdelningar/Krog.aspx?pubId=314 där Dagens Industri ger hela 23 poäng av 25 möjliga. Det jag inte riktigt förstår med DI är varför man straffar Miljö och Prisvärdhet med ett "minuspoäng".

"Alla" fine dining krogar vinner ju på att ha ett lugnt läge, en bit bort från brus, trafik och brus. Bloom erbjuder ju detta på ett ypperligt sätt. Det är en park, man ser en stor damm, går man ut på bryggan hör man endast ett gäng gäss kväka (eller vad nu gäss gör). Att en och annan joggare joggar förbi tycker jag bara ökar på den pittoreska känslan när man precis har fått en bit spanskt spädlamm mot gommen smälta av munnens värme och se någon skoj att skölja ner detta med ett gott rödvin och se en joggare flämta förbi.

Prisvärt.. Det är ju en svår fråga. Vad är prisvärt? Jag har en förståelse att kleti och pleti förstår at t Vendel är dyrt, jag menar så komplicerad uppläggning OCH många komponenter måste vara dyrt, men en ynka lammfilé knappt en centimeter i diameter, kan det vara dyrt? Ja det kan det, i synnerhet om det är VÄRLDENS bästa spädlamm som serversas.

Så, årets sjätte Bloom besök, hur gestaltas då det?

Tja, guldkorridorern är färdig! Lovely! Likaså toaletterna, ingen jävla extrembelysning som tar fram det värsta.

Servisen har en ny lite självsäker attityd, nya kavajer och svarta t-shirts, stilrent och passande. Som alltid är servicen varm, hjärtlig, exakt och rak. Champis av en liten producent men utklassar allt under 600 spänn flaskan den obligatoriska biten skinka :) Sen börjar det.

En krabba från kamtjatka, mjäll och så fin att jag först trodde att Ebbe kört en Hummer genom sin paco jet och gjort en korv på det. Men jag hade fel. Confit på citron till. Jisses. Lax och ärtskott, perfekt tillagat, fast jag äter som regel lax hårt grillat med chillisås så det blev en oväntat smakupplevelse.

Därefter fois gras med en dadelpuré som fick tom mig att gilla dadlar, en liten men delikat anrättning.

Sen blev det hard core.

Spanskt spädlamm i sin fettkappa med brysselkål. Jomalauta! Rakt på hjort med frästa kantreller så petita att man undrar var fan Ebbe hittar dom.
Roquefortost, äpple pre-dessert och sen se Igy showa vid flamberingsvagnen och iordningställa en crêpes du pomme med saus :) Show och väldigt väldigt gott.

Espresso och lagrad rom.

Vad mer skall man begära? Vad mer finns att begära?

Jag vet inte, men bättre mat i trakten blir svårt att hitta, mycket spännade att gå till tvåstjärniga noma om någon vecka och få en referens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar