fredag 1 juni 2007

Bon Lloc (Gästspel på Salt & Brygga i Malmö)

Bon Lloc (Bra ställe på Katalanska) (Då en stjärna i Guide Rouge, numera stängd).

Matthias Dahlgren som vunnit Bocous D'Or (1996?) startade Bon Lloc på Regeringsgatan i Stockholm. Det katalanska köket har nog alltid präglats av viss "misstänksamhet" i jämförelse med det franska köket. I och med Bon Lloc i allmänhet men kokboken i synnerhet så satte Dahlgren det katalanska köket på den svenska kartan som något annat än just bara "tapas".

Jag fick kokboken Bon Lloc i julklapp och blev alldeles hänförd av:
a) Det var inte ett strösslande med dyra råvaror som tryffel och fois gras.
b) Noggrant skrivna recept och som dessutom fungerar för ett hemmakök.

Gästspelet på Salt & Brygga var dock lite av en besvikelse, inte en besvikelse för att maten inte var av toppklass utan just att det var i stor utsträckning samma recept som vi redan hade plöjt igenom från kokboken. Sen är det ju som så att skall det nu vara gästspel, marknadsföra kokböcker, gå ut bland gästerna och pejla läget så MÅSTE man vara lite mer öppen, utåtriktad och entertainer. Vílket Dahlgren tyvärr inte är var.

Men maten, ja den var god och här föddes intresset för katalansk mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar