måndag 1 januari 2007

Definitioner

För att till fullo förstå tankesättet kring lundssonguide, är att matupplevelsen måste dissekeras en smula.

Följande huvudkategorier finns:

* Fine dining, restauranger som präglas av ett gourmettänkande, där avsmakningsmenyer är det som får en att besöka restaurangen.

* Ambitiös dining är krogar av olika slag som inte vill förknippas med det vanliga "stället" man går till. Maten är vacker, välsmakande men det är "tre rätters" som gäller och någon gourmetambition verkar saknas.

* Regular dining är krogar av alla de slag man bara går till. Kvarterskrogar, pizzerior, steakhouse, ja gud vet vad.

Ambitiös och regular dining, kan ju givetvis delas upp i det oändliga men det finns ingen riktigt poäng i att göra det.

Fine dining kräver dock en mycket varsam hand och det är därför dom stora guiderna stupar. Man gör det för enkelt och försöker jämföra äpplen med päron.

Jag skulle vilja klassificera fine dining i tre kategorier.

* Minimalistisk fine dining, dvs restauranger som fokuserar på enkelhet, stilrenhet, tydlighet och får nog anses vara raka motsatsen till...

* Klassisk fine dining, där man glatt nyttjar alla delikatesser som tryffel, fois gras mm. Här duttas det, klickas, läggs upp i torn och har ofta ett mycket påkostat utseende.

* Experimentell dining, här talar vi om restauranger som gör det omöjliga av allt möjligt. Där inget är sig likt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar