fredag 6 augusti 2010

Era Ora, Köpenhamn

Testad 6e augusti, en stjärna i Guide Rouge.

Era Ora är en av de mer omtalade och långvariga restaurangerna i Köpenhamn. Själv hyser jag väldigt stora tvivel om just Italiens fine dining men tänkte att jag kan ha fel så låt oss försöka, en stjärna är ju ändå en stjärna.

Restaurangen är en orgie i guld och på sant Italienskt manér väldigt ombonad.
Personalen är oerhört alert och välkomnar oss med ett glas prosecco, trevligt!

Menyn består av 14 serveringar och byts ut hela tiden så den fanns inte ens nerskriven. Direkt börjar personalen prata om vin, vin, vin och åter vin. Det finns tre vinpaket, basic, medium och lyx. 1400-4000 kronor (!!!!).

Vi valde att låta maten tala för sig själv snarare än fördunklas av starka viner.

In kommer en mycket elegant amouse bouche som är såväl smakfullt komponerad som presenterad. Pilgrimsmussla med rom. Därefter kom det tallrikar med tre rätter på varje.

Sommelieren pratade så överväldigande om vin att man satt och funderade på när han skulle komma med en pall vin och en nota på gud vet hur mycket. Det var tolkningar på olika sorters antipasti och ingen stack ut och var särskilt imponerande. Nästa tallrik var än värre. Mitt i allt var en boll som såg ut som en falaffel. Den visade sig dock vara fylld med gorgonzola, min absolut minst omtyckta ost. Den tredje rätten smakade gorgonzola den med även om det inte fanns ett spår av osten. Även nästa rätt smakade gorgonzola, sen började det släppa.
Kvällens trevligaste rätt var pasta med hjortragu, vilket var gott men mil ifrån guide rouge. Hade passat bättre och mer rätt på en ristorante i Milano.

Desserterna var goda men lite oinspirerade.

Som sagt, dom fixar inte fine dining, italienare alltså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar