fredag 1 juni 2007

Mistral, Stockholm

Restaurang Mistral
Lilla Nygatan 21
111 28 Stockholm

Telefon: 08-10 12 24

Testad 2007, en stjärna i Guide Rouge

Mistral är nog sveriges märkligaste restaurang. Lokalen är det minsta jag har sett, 12 pers var där den kvällen och då blev det fullt. På toaletten hängde två handdukar märkta "Lundsson", trevligt, personligt och jäkligt smart (miljövänligt).

Personalen klädd i aprikosfärgade grova linnetunikor och sommelieren hade glasögon som borde fått Truman Capote att bli avundsjuk. Men vinkunskapen var bred och djup och förmågan att para ihop rätt vin med maten var fulländad.

Allt hade en historia, tom om hur löken hade odlats av det gamla paret utanför Gnesta och transporterats hit i en blå volvo 145 av äldre modell.

Tio rätter. Alla var små, delikata, ljuvligt vackra och förutom en i min gom väldigt välsmakande. Råa räkor är inte min grej. Men den i 72 timmar brässerade lammhalsen, bakade rödbetor och olivoljeglass var helt otroliga.

En rätt får dock sticka ut som enastående (den idag enskilda godaste rätten i mitt liv).

Gul lök.

En gul lök som varsamt rostats i ugn, därefter fräst i balsamico vinäger, lakritsrot. Det krispiga skalet stektes i smör och oxbuljong till. Helt enastående.

Utan tvekan sveriges bästa krog i denna genre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar