lördag 1 mars 2008

Noma, Köpenhamn

Noma
Strandgade 93
Köpenhamn

http://www.noma.dk

Två stjärnor i Guide Rouge, plats 15 på Worlds fifty best.

Noma har ju haft en makalös framgång på sista tiden, 2 stjärnor i Guide Rouge i våras och sen en 15e plats på fifty best. I våras skulle vi boka i middag, den första lördagen vi hittade då (13 maj) var en i slutet av oktober (!!!!).

Noma ligger mycket vackert, precis vid vattnet i ett gammalt stenhus med stora fönster. Inredningen går i beige, grått, vackra danska designmöbler i 50 tals stil.

Servicen var oklanderlig och köket var bemannat med säkert 15 kockar alla som jobbade effektivt, tyst och till synes helt utan hierarkier eller strikt organisation.

Så, vad bjöds då?

Först tre amuser som alla kunde kvalificerat sig som en förrätt.

Makrel og tørrede stikkelsbær valnødder og anis, makrillen var fräsch och syrlig, till detta serverades ett fryst skum som varken gjorde till eller från.

Grøntsagsmark, lammefjorden og gotland. Har nog aldrig upplevt bara "sallad", här var späda grönsaker morötter, palsternacka, rädisor och oj vilken god potatispuré.

Bouillon på birkevin og svampe, Æggeblomme og fuglegræs. Hör börjar det hända saker. Utan tvekan den näst godaste rätten i mitt liv... Äggulan låg på någon sorts krossad äggröra. Sjukt gott.

Råstegt hummer og ribssauce rødder af salat og friske strandurter. Hummer är ju såklart gott, men kanske lite enkelt?

Oksehaler og jernurt Æble og jordskok, dessa långkok är ju underbara, äpple och jordärtsskocka är en härlig kombination.

Dessert af syltede blomster hyben, viol, timian, hyld

Frisk gedeost og estragon brombær segmenter. Nog den bästa desserten genom hela middagen. Getostpulver, helt sjukt gott och bären...

Så sammanfattningsvis. Extremt god mat, väldigt vällagad, vackert upplagd, fantastisk service och väldigt goda viner. Allt detta för 1500DKK per person, det får man nog säga är ett fynd utan dess like.

I jämförelse med Bloom då? Inte helt enkelt. Här är ju en experimentell krog som gör oväntade och knasiga saker som skall jämföras med en som fraktar varor från var som helst för att just den som är bäst. En experimentell restaurang har ju en förmån när man lyckas (att en äggula kan vara så god (eller Mistrals lök)) men det kan ju också slå helt fel. Det är nog som att gå på slak lina. Nova vinner slaget, men Bloom vinner kriget.

En sak är dock säker. Hit går vi igen. Det är väl bäst att boka bord nu så man får bord lagom till våren eller nått.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar