fredag 1 juni 2007

Pontus in the Green House, Stockholm

Pontus by the Sea. Beläget i ett förtjusande hus på Österlånggatan i Gamla Stan. En vacker lokal är alltid ett plus. I foajen hängde ett stor porträtt på Jan Stenbeck och ett tänt ljus. Lite sött, eller kanske tacky. Så här i efterhand så inser jag två saker: Det ena varför Jan Stenbeck blev så attans tjock och gick och dog och det andra är att jag blir ännu mindre klok på Pontus framgångar.

Fine dining blir inte fine dining för att man öser iransk kaviar över något. Eller för att man kan kombinera bräss, märg, gåslever och kaviar. Fine dining blir inte fine dining bara för att det blir groteskt dyrt eller fett för den delen.

Maten var vällagad och vackert presenterad, men smakerna var inte särskilt upphetsande och allt för alldeles för förutsägbart.

Kokboken köptes till julen och blev en tudelad upplevelse. Å ena sidan är den oerhört snygg. Men å andra sidan så är det fullt av småfel, märkliga proportioner på recepten (ena är till 4 pers, nästa till 50). En hel del recept är väldigt trevliga men alldeles för mycket säkra kort.

Att så många potentater "hängt" där verkar mer vara en kittling för deras egon (få en rätt uppkallad efter sig, få en bild, en skylt) än ett genuint intresse för mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar