torsdag 14 oktober 2010

Daniel NYC, New York, USADaniel Baloud räknas till en av USAs bästa kockar, huserar på plats 8 på topp 50 och har på klassiskt amerikanskt manér ett flertal krogar i såväl NYC som USA.

Efter många om och men fick vi förklarat att vi var där för att äta en avsmakningsmeny, även om bokningen var till 1730 så skulle vi inte se en musikal. Vi var där för maten, en kommentar som nästan väckte lite förvåning.
Matsalen är vacker, stilren och överfylld med personal. Alla svassar omkring och tittar nyfiket på bordet för att se vad mer kan de sälja till dig. Vinlistan var som en telefonkatalog men märkligt balanserad, det känns bra att ha fler årgångar av Gajas fantastiska Sperss än vad Daniel har. Så snopen sommeliern såg ut när jag berättade detta.

Personalen var synnerligen självupptagen och verkar sväva i tron om att USA är hela världen och Manhattan är hela USA. Vi nämnde i förbifarten att vi besökt The Fat Duck och servitören undrade vad det var (????? wtf!!!). Servisen summerar väl hela besöket, bra, hög kvalité men helt själlöst och utan engagemang. Dessutom fullkomligen hatar jag konceptet med avsmakningsmeny där alla rätter kommer i par. En avsmakningsmeny har ett tema, ett syfte, och kan inte bara ersättas med en rätt till. Men men, vi fick in dubbelt så många istället och det var väl trevligt att äta fler rätter.

Maten var såklart vackert upplagd, trevligt tillagad och som allt annat, lite själlöst. Rätterna kom i en rasande takt och servitören verkar aldrig ätit någonannanstans än Daniel och Kentucky fried chicken. En del lite väl märkliga kommentarer avslöjade hans geniuina ointresse för mat. Jag har lite svårt för servis som är så ointresserad av sina gäster och framför allt synen på att gästen nog aldrig varit någon annanstans än på KFC och den aktuella restaurangen. Till slut blev vi lite blasé och vräkte ur oss att vi minsann firade 20 michelinstjärnor för året och då blev det helt plötsligt lite intressant att engagera sig. Helt plötsligt skulle det diskuteras, serveras extra vin och tom en extra dessert.

Summa sumarum, jätteklassiskt, jättefint, helt befriat från själ och engagemang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar