lördag 4 december 2010

Trio, Malmö

Testad 4 december. Inga stjärnor men nog tusan så är 2 lågt räknat.


I en tidsanda där allt fler fine dining restauranger konverterar mot gastro bistro eller bistron med väldigt höga ambitioner så är det med glädje
i hjärtat jag
besöker en restaurang som fortfarande håller fanan högt. Trio har en smått besatthet i perfektion, att nyttja
närproducerade råvaror på absolut bästa sätt. Detta utan att göra det till varken show eller skådespel utan helt enkelt bara fantastiskt jäkla bra.

Vinlistan är lång som ett ösregn och består uteslutande av europeiska viner, små producenter och ekologiskt producerat.

Viner som verkligen kommer till sin fulla rätt till maten.

Portionerna är stora, nästan så att man önskar att de skulle kunna vara lite mindre, men de är ofta lågt tempererade eller råa. Ofta med en fräschör som gör att man 8 rätter senare ändå inte är mer än lagom mätt.

Lite fläsksvålar och räkchips till champagnen, in kommer tempererad pilgrimsmussla med havtornsjuice och färsk kastanj. En härlig syra till musslans sötma.

Råa räkor med nypon och märgpulver var en solklar höjdpunkt. Räkan släppte fram sin naturliga räksmak, märgen gav fetma och sälta och smälte nästan ti
ll en mustig fond i munnen och nyponen gav såväl sötma som syra. Helt makalöst.

Morot i tre texturer och forellrom var en charmig kombination av en annars så tråkig grönsak. Rommen gav en härlig sälta. Ostron med torkad spetskål tillförde en helt ny charm till ostron som annars bara står för havsvatten. Här kom kålen med sin lite brända, torra järniga smak fram.
Därefter kom en torsk, sous vide och serverad med alger, friterat torskskinn och en buljong på alger som var en av mina absoluta favoriter.
Torskbiten var dessutom generös bortom rimlig gräns :)

63.5 graders ägg med gotländsk tryffel och trattkantarell var en trevlig kombination, trevligt att se gotländsk tryffel som är helt annorlunda jämfört med perigordvarianten.
Till varmrätt serverades lammstek med lökpuré, picklad lök och purjolöksaska. Helt vansinnigt gott och en av de bästa kötträtterna jag ätit i hela mitt liv.
Lammet var sagolikt saftigt och lökpurén med lammfett var sagolikt fylligt och sött. Den picklade löken gav en charmig syra till det annars så söta.

Vi hoppade brukligt över osten och hoppade raskt över till desserterna. Den första var sorbet på rotselleri med selleristjälkspuré. Sen päron med chevrépulver.

Det är rent ut sagt bedrövligt att inte Guide Rouge kan bemöda sig att korsa sundet. Denna restaurang är utan tvekan värd 2 stjärnor och vi rankar den på delad silverplats. Tillsammans med Noma och Frantzén Lindeberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar